bakalim neler var?

27 Mayıs 2010 Perşembe

Tea party ve carsaf boregi ...


Cok zevkli bi gun gecirdim dun.Okuldan arkadaslarimi caya davet ettim.Carsaf boregi,pogacalari,icli kofteyi,sarmalari,patates salatasi,cheese cake,muhallebili kadayif ve profiterolleri Turk cayi esliginde tukettik:)))
Anneme de konusulanlari cevirmek zorunda kaldik.That is Ok,thank you,yes,no...Kelime hazinesi genislio:)))
Bugun sizlerle carsaf boregini paylasicam.Bu boregi citir citir seviosaniz mayasiz yapmalisiniz.Onceden yapip buzluga atmistim cikarip firina atinca bile citir citir oldu.Miss Poth'un favorisiydi:)))
Hamuru icin
3 bard. un
tuz
yeterince su
ici icin
1 sogan
4 patates
tuz,karabiber,kimyon,kirmizi biber
Hamurun aralari icin
siviyag
2 yumurta ve bi cay bard. siviyag(patatesten once konulacak,geri kalan da hamurun uzerine)
Once patatesleri hasliyoruz.Sonra ince dogradigimiz soganlari yagda kavurup patateslerle karistirp sogumaya birakioruz.
Cok sert olmayan bi hamur tutuoruz.Hamuru kucuk bezelere bolup dinlendirioruz.Sonra her birini 10 cm kadar(tabak buyuklugunde) aciyoruz.


Hamuru daha genis bi tabaga koyup ust kismini yaglioruz.
***birinci hamurun hem altini hem ustunu yaglamanizi tavsiye ederim,tabaga yapismamasi icin
Tum hamurlari acip uzerini yagladiktan sonra hamurlari alt ust edioruz ve temiz bi bezin(sofra bezi ya da carsaf olabilir)uzerinde kenarlarindan yavasca cekerek acioruz.Kimi zaman yirtilmalar olabilir.

Iyice acilan hamurun icine once elimizle yumurta yag karisimi suruoruz sonra da patatesli karisimdan koyup bezin iki tarafindan tutup rulo yapacak sekilde sarioruz.
Sonra da hamuru yagli tepsiye yerlestirioruz.


En sonunda kalan yumurta karisimini tum hamurlarin uzerine yedirip firinda kizarana kadar pisirioruz...
Ve masadakilerden goruntuler...

Sevgiler...

25 Mayıs 2010 Salı

Veda pastasi ve mohican'da piknik...



Bi kac gun once annelerden, Funda'ni annesini, Turkiye'ye yolcu ettik.6 aydir burda olan teyzemize bayagi alismistik.Eger Izmir'e yolumuz duserse calacak bi kapimiz daha var artik:))
Pasta malzemeleri
1 hazir kek(duncan hines chocalete cake)
kremasi
1 paket cream cheese(krem peynir)
1 paket cool whip(krem santi,226 gr)
2 su bard. pudra sekeri
kenarlari icin
Mavi eritmelik cikolata
kenarlari icin
cikolatali frosting(sekerli karisim)
Once keki pisirip sogumaya birakioruz.Bu arada kremayi hazirlayabiliriz.Gerekli malzemelerin hepsini azar karistirip kivamini kontrol edioruz.Cok sivi ya da sert olmamali.
Soguyan keki ortadan kesiyoruz.
Kekin arasina kremadan suruoruz.Daha sonra da kekin uzerini ve kenarlarini da kremayla kaplayip uzerini susluoruz.

Uzerine yazmak icin ince uc(tip)kullandim.Kremayi koymak icin de hazir posetlerden kullandim.Posetler evde de hazirlanabilir.

Kenarlarindaki mavi cikolatalar icin eritigim cikolatalari kasik yardimiyla yagli kagidin uzerine surup buzlukta 3 dak. beklettim.Cikardiktan sonra ikiye bolup pastanin kenarlarina yerlestirdim.Cok pratik ama degisik bi hava verio pastaya.Tavsiye ederim:)))

Gunay teyzemizin yemeklerini ve helvasini yine yeriz ins:)))
Ve hafta sonu piknigimiz...
Hafta sonu itibariyle ilk piknik aclisini yapmis bulunmaktayiz.Cok sicak bi hava vardi disarida,gunes hepimizi yakti.Bortu,bocek,cocuk bagirislari hepsi vardi.Ve havada ucusan polenler:(((Piknik boyunca hapsirmaktan kendimi alamadim ama yine de guzel gecti.


Serdar uyuyunca ona boyle bi cadir yaptik.Yerinde olmak isterdim dogrusu,acik havada uyumak da ne guzel olur...

Bolca yemek yedik.Sallandik,toz toprak ne varsa hepsiyle olabildigince yakinlastik.
Herkese ii haftalar diliorum...

19 Mayıs 2010 Çarşamba

Sac orgulu kiymali pogaca ve ordekler...


Sona yaklasmak uzereyiz.Az kaldi ha gayret diye diye bu zamana geldik.Artik dersler bitti sayilir,Cocuklar bisey yapmak istemio,biz ogretmenler de yorgun.Kisacasi tatile herkesin ihtiyaci var.
Gecen haftaki misafirlerimiz icin yaptigimiz pogaca tarifi
yarim su bard.yogurt ve uzeri su
1 bard.sivi ve kati yag karisimi
1su bard.sut
1 tatli kasigi seker ve maya,uzerine 1 yumurta sarisi
aldigi kadar un



kiyma
1 patates(minik dogranmis)
1 sogan(sogan ve kiymayi kavurup papatesleri de ekleyip karistirioruz)
Tum malzemeleri karistirip hamurumuzu hazirlioruz.Mayalandiktan sonra hamuru uce boluoruz.Bi tanesini elimizle acilabildigi kadar acip arasina kiymali icten koyuoruz.Ve hamuru rulo haline getirioruz.Diger iki hamuru da ici bos olarak rulo haline yapioruz.Sonra da uc hamuru yan yana getirip sac orgusu seklinde birlestirioruz.Uzerine susam da serpebilrsiniz.Tepside de mayalandiktan sonra yumurta sarisini da surup firina atip iyice kizarana kadar pisirioruz.Afiyet olsun...

Ve Serdar Beyin site ici gezmesinden bi kac kare.Bu sefer disari cikacak hic halim yoktu.Serdari hazirla,cantasini hazirla,kendin hazirlan bi de araba sur.Evden cikmak ya da eve girme zamanlarinda cok feci sabirsizlanioruz.Bizimki giyinince baslio kapilara tirmanmaya,senin hazir olup olmaman cok onemli deil.
Ben de cani sikilan oglusumu yuruyuse cikardim.

Anne ordek ayaklanmaya baslayinca hizlica kactik :)))

Artik evimize donuoruz.9234 Cherry Tree.Bize de bekleriz:)))

15 Mayıs 2010 Cumartesi

cumartesi kahvaltisi ve profiterol...




Guzel sicacik bi cumartesi gecirioruz.Mayis ayina gelmemize ragmen hala aniden simsekler cakip,sulu kar yagabilio.Yazlik ve kisliklar hala ayni dolaplarda.Cleveland'in havasina guven olmaz:)))
Bu hafta sonu anneleri bir araya getirdik,hos sohbet bi kahvalti oldu.Serdar beyin de Nursena arkadasiyla her zamanki paylasamama kavgalari:(((Yuzune bakmadigi oyuncaklar biri dokununca muthis kiymete binio:)))Elde edemeyince aglamalar,sizlanmalar...Yine de cok uzmedi oglusu annesini.
Malzemeler
125 gr tereyag
1 cup su (1 su bard)
1 cup un
3 yumurta
Kremasi icin
2,5 su bard. sut
2,5 yemek kasigi un
5 yemek kasigi seker
vanilya
Sosu icin
2,5 su bard. sut
hazir cikolata sosu
tereyagi bi tencereye koyup uzerine suyu eklioruz ve kaynamaya baslayinca unu azar azar ekleyip iyice karistirioruz.Sogumasini bekleyip yumurtalari da tek tek iyice hamura yediriyoruz.
Firini 200 derecede onceden isitioruz.Bu hamurdan yemek kasigi yardimiyla alip (tam dolu olmasin)yagli tepsiye koyuoruz,tepsiye kolay koymak icin baska bi kasik da kulllanilabilir.

Kremasini hazirlerken de vanilyayi en son olmak sartiyla diger tum malzemeleri bi tencerede pisirioruz.En son da vanilyayi ekleyip sogumaya birakioruz.
Pisen hamurlari ortadan tamamen olmiycak sekilde kesioruz.Icine 1 yemek kasigi krema koyup hazir cikolata sosunu da uzerine dokuoruz.
Afiyet olsun...

12 Mayıs 2010 Çarşamba

hashasli bi kurabiye...


Annemin denedigi bi kurabiye tarifiyle geri donmus bulunuorum.Caya misafirlerimiz icin yapmistik.Biz de yeyip tadanlar grubu olarak pek bi begendik:)))Ilk defa hashasli bi kurabiye deniorum sanirim.Yine agizda dagilan bi kurabiye.Yani benim favorim.(Bu arada annembu tarifi damak tadindan denemis,birazcik degistirerek:)))
Malzemeler
100 gr tereyag(oda sicakliginda
1 su bard.(tam dolu olmasin) seker
2 yumurta(1 tanesinin akini ayirioruz)
2 yemek kasigi hashas
aldigi kadar un
1 cay kasigi ucuyla kabartma tozu ve vanilya
cikolata,ceviz,badem



Malzemeleri karistirip yumusak bi hamur elde edioruz.Hamuru buzdolabinda 1 saat bekletioruz.Ardindan istediginiz sekli verip erittigimiz cikolataya ust kismini bulayip ceviz ya da bademe de batirip tepsiye yerlestirioruz.Cok fazla kizarmiycak sekilde 180 derecede pisirip servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun...

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Ovmac corbasi ve Mall'de bi gun...


Hayat yine kosturuo,ona yetiselim die arkasindan biz de:)))Oglumun ameliyatini bu cuma atlattik cok sukur.Cok sik tekrar eden ve artik kroniklesen kulak iltihabi sonunda doktorumuz kulaklarina tup takilmasina karar verdi.Kisacik 10 dakikalik bi ameliyat ama doktorlari gorunce bizimki hastaneyi ayaga kaldirdi.Jonny arkadasi hangi oyuncagini verdiyse fayda etmedi:(((Elimizden tutup habire exit e goturdu bizi.Simdilerde daha iyiyiz,cok sukur.
Gelelim ovmac corbasina.Elde un ovusturularak corbanin icine katildigi icin bu ismi almis.
Ananemin corbasi...Tatarlara ait bi corba.Simdilerde yapan ya da bilen var midir bilmiorum.Bu sefer annemin elinden ictigimiz hem vitaminli hem de degisik bi corba tadi.

1 rendelenmis domates
1 tatli kasigi salca
tuz
2 yemek kasigi yogurt+1 yemek kasigi un
1 litreye yakin su ya da tavuk suyu
corbanin icine eklemek icin
un,su,tuz(yumurta buyuklugu kadar olcak)
Domatesi rendeleyip yagda biraz kavuruoruz,ardindan salcayi akleyip karistirmaya devam edioruz.Suyunu da ekleyip kaynamasini beklioruz.
Bu arada un,su ve tuzu azar azar ekleyerek yumurta buyuklugunde,ovaladikca dokulecek gibi bi hamur elde dioruz.Ovaladigimizda kucuk parcalar halinde dokulmeli.Kaynayan suya ovaladigimiz hamur parcalarini da atip kaynatmaya devam edioruz.En son da yogurt ve un karisimini ekleyip bir iki tasim kaynatip kapatioruz.
Afiyet olsun...
Hayatimizda ugrak haline gelen alisveris merkezimiz...

En sevdigimiz oyuncak,tren...Bu trene bayilioruz ama icine girene kadar.Tabii o tek giremeyince ben de onunla girmek zorunda kaliorum,basim done done cikiorum trenden:))

Oyuncaklari bu halleriyle sevioruz,hareket edince hic hoslanmioruz onlardan.Birinden inip birine binioruz cilginlar gibi:)))
Ve favorimiz mickey mouse...