bakalim neler var?

29 Kasım 2009 Pazar

uzaklarda bi bayram daha... gecti.





Bayrama 1 hafta kala tatli bi bayram havasi esmeye baslar.Tatlilar acilir,sarmalar sarilir.ev dip bucak temizlenir.Sekerler,cikolatalar alinir,bayram oncesi tadlarina mutlaka bakilir:))Bayram icin alinan yeni kiyafetler dolaplara titizlikle yerlestirilir.

Ve bayram sabahi anneannemin sesi duyulur:''Bayram sabahi erken kalkilir,hadi cocuklar!!!''Dualar edilir ve erkekler bayram namazina gonderilir,Iste o kahvaltinin tadi hic bi kahvaltida yoktur.Hersey ayni gibidir ama bayramin havasi edilen muhabbetlerin ve icilen caylarin tadini degistirivermistir.

Evdeki buyuklerin elleri opulur once ve el opmenin ardindan avuca sikistirilan bayram harcliklari seni mutlu edecek kadar yukludur:)))

Iste kapinin zili calmaya baslar.Ve aksama kadar boyle surer...

Cocuklugumdan kalma bi kac bayram hatirasi ...Her bayramda oldugu gibi bu bayramda da bu hatiralar beni birazcik eskilere alip goturur ve beni mutlu etmeye yeter.

Bayram yine bayramdir da gurbet olunca biraz buruktur iste...

Simdi geleyim bayram icin yaptigimiz su boregine...Bu tarif Cemile yengeye ait.Hizimizi alamayinca yaklasik bi 3 tepsi su boregi oldu.





hamuru icin

3 yumurta
1 su bard.sut
1/2 su bard. su
tuz ve aldigi kadar un(9-10 yufka 1 tepsi icin yeterli oluo)

ic malzemeleri
peynir ve maydanoz

yufkanin aralari icin
1 cay bard. siviyag
50 gr tereyag

Yufkalari islatmak icin
3 litre sicak su
1 yemek kasigi tuz
2 yemek kasigi yag
3 litre soguk su

Hamur icin tum malzemeler karistirilir ve cok yumusak olmayan bi hamur elde edilir.Yaklasik 15-20dak. bekletilir.Hamurlar tek tek tepsi buyuklugunde acilir.Acilan yufkalar da yarim saat dinlendirilirken buyuk bi tencerenin tamamina su ve 1 yemek kasigi tuz ve 2yemek kasigi yag eklenip kaynamaya birakilir.Bu arada ayri buyuk bi kaba da soguk su hazirlanir.Soguk suya da yaklasik bi yemek kasigi tuz eklenir.(yoksa tuzsuz oluo:)))
Dinlenen yufkalar tek tek alinip once kaynar suya atilir,1-2 dak. kaynatilip soyuk suya konur.






Soyuk sudan hemen cikartilan yufkalar (suyu iyice suzuldukten sonra)yaglanmis tepsiye dizilir,hamurlar suda biraz buzusebiliyor elinizle duzeltip koymaniz ii olur.Sudan cikarilip tepsiye dizilen her hamurun arasina 2 yemek kasigi kadar yag surulur.

3 yufka sudan cikarilip aralarina yag karisimindan suruldukten sonra peynir ve maydanoz karimindan koyulur.Daha sonra 3 yufka daha ayni sekilde yerlestirilir ve 3 yufkadan sonra tekrar peynir karisimindan eklenir.Son 3 yufka da yerlestirilip bitirilir.(Her yufka arasina peynir koymuoruz 3 yufkada bi peynir koyuoruz)

***Yufkalari islattigimiz sicak su azalinca tuzuyla beraber yenilememiz gerekio,soguk su da isininca tekrar soguk suyla degistirioruz

Onceden isittigimiz firinda alti ve ustu iyice kizarana kadar pisirioruz.

Bu da bayram icin yapilan Cevizli Burma Tatlimiz.





Umarim herkes saglikli,huzurlu bi bayram gecirmistir.Nice bayramlar da guzel tarifler paylasmak dilegiyle.Muhabbetle kalin...

5 yorum:

  1. Evet canım nasılda güzel günlerdi onlar bende çok özledim memlekette bayram kutlamanın tadı başka oluyor gurbette çok zor özellikle böyle günlerde daha çok arıyorum evin o kalabalığı bile yetiyor insana...
    Bayramını kutluyor herzaman sağlık,huzurlu,mutlu kalmanızı temenni ediyorum.
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. web cam de gözümüze gözümüze soktuğunuz böreğiniz eminimki çook lezzetli olmuştur. annem diye söylemiyorum çok güzel yapar.ama sende güzel yapmışsındır çiğdem abla. 3 tepsi börekten geriye kaç tepsi kaldı merak ediyorum. mustafa abim kesin çok yememiştir:D:D:D:D:D

    YanıtlaSil
  3. Walla ceydacim hic borek kalmadi desem inanmiycaksin ama kalmadi:)))Evin beyi de tepsinin orta kismini goturdu sadece...

    YanıtlaSil
  4. Selamlar arkadaşım ziyaretin ve iyi dileklerin için çok teşekkürler.Geçmiş kurban bayramını kutluyorum.
    Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize.
    Yaptığın lezzetler harika ellerine sağlık canım.Afiyet şeker olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. uzaklarda bayram ne kadar zorsa buralarda olup sevdiklerinden ayrı olmakda bir o kadar zor canım benim.. her bayramda, her bayram sofrasında ya da bayram olmasına gerek yok ailemizin her bir araya gelişinde sizlerin eksikliğiniz öyle belliki.. Bunu hep hissediyoruz aklımız hep sizde kalbimiz hep sizinle.. en kısa zamnada bayramları beraber geçiririz umarım.. Börek eminim süper olmustur bayramada çok yakışmış en azından böyle lezzetleri orada yapabiliyosun canım bunada şükür.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil